Ocicat algemene informatie

De Ocicat heeft zo op het oog alle uiterlijke kenmerken van de in het wild levende katachtigen. Zijn aard is echter het tegendeel van "wild". Hun aanpassingsvermogen maakt hen ideale gezelschapsdieren. Ze zijn zeer op mensen gericht, kunnen goed met kinderen en mensen van alle leeftijden opschieten, ze zijn verdraagzaam, geduldig en zullen niemand met opzet bezeren.

Sociaal gedrag en aanpassingsvermogen
Hun aanpassingsvermogen is groot. Ze voelen zich zowel thuis in een appartement als in een royaal huis met een veilig omheide tuin of ren. Wanneer ze uitsluitend binnen gehouden worden, geeft dat geen problemen, zolang de kat maar voldoende mogelijkheden heeft om zijn energie kwijt te kunnen. Een flinke krabpaal is dan erg welkom.

Net zoals een hond zijn ze zeer gehecht aan hun baasje(s) en volgen hen vaak als een schaduw. Hun behoefte aan gezelschap maakt hen echter ongeschikt voor gezinnen waarin ze te lange periodes alleen zijn. De Ocicat is een goede keus voor een huishouding waar al andere katten en/of honden aanwezig zijn. Ze zijn actief, speels, soms brutaal, nieuwsgierig en houden van knuffelen. Ocicats zijn zonder meer fascinerende dieren.

De blik van een Ocicat is bijzonder. Ze kunnen andere katten maar ook gezinsleden heel lang aanstaren. Voor de andere katten lijkt dat nogal bedreigend. Dit staren is een natuurlijke manier andere katten te domineren en dat lukt ze aardig. Ocicats voelen zich de meerdere en dat zie je.

Slim
De intelligentie van de Ocicat is ook intrigerend. Er zijn Ocicats die in staat zijn deuren of kooien te openen. Aan een lijn lopen en muisjes of propjes apporteren is voor de meesten geen probleem. Ook luisteren ze vaak naar hun naam.
 

Uiterlijk

De Ocicat is een middelgrote kat met het karakteristieke spotted patroon. De poezen wegen gemiddeld 3,5 tot 5 kilo, de katers kunnen tussen de 5 en 7 kilo wegen.
De Ocicat ziet er atletisch, elegant en slank uit, maar tilt men hem op, dan is hij verrassend zwaar. Het lichaam is vrij lang, de poten zijn middellang, stevig en goed gespierd en de staart is vrij lang enigszins taps toelopend.

 

Kop

Ogen

Oren

:

:

:

 

Gematigd wigvormig, het profiel heeft een lichte glooiing bij de neusrug. Sterke kin met stevige kaken met een goed op elkaar passend gebit.
Groot en amandelvormig, vrij ver uit elkaar staand met meer dan een ooglengte ruimte tussen de ogen, groen of amberkleurig, maar elke andere oogkleur, met uitzondering van blauw, is toegestaan.
Breed aan de basis, de buitenkant vormt een vloeiende lijn met het profiel van de wangen. Pluimpjes aan de punten van de oren bij de Ocicat zijn gewenst.

                               
  Ze hebben een korte gladaanliggende satijnachtige glanzende vacht. De spots hebben de grootte en vorm van een duimafdruk en moeten zoveel mogelijk goed verdeeld zijn over het lichaam. De Ocicat heeft een donkere spotted tabby tekening en een lichte grondkleur. De tekening is overal duidelijk waarneembaar.
De borst wordt gemarkeerd door dubbele ongesloten halsbanden. De staart heeft zeer brede strepen, bij voorkeur afgewisseld met spots, de staartpunt is effen.
De lichtste kleur bevindt zich meestal op het gezicht, rond de ogen, kin en onderaan de kaken. De donkerste kleur bevindt zich op de staartpunt. Om de genetische kleur te bepalen zijn de kleur van de effen staartpunt en de voetzooltjes beslissend. Het patroon kan donkerder zijn op kop, poten en staart dan op het lichaam.

Kleuren

Er zijn 12 erkende kleuren, zwart/tawny, chocolate, cinnamon, blue, lilac en fawn. Deze laatste 3 kleuren noemt men ook wel 'verdunde' kleuren. Deze 6 kleuren zijn er ook met een zilveren ondergrond. Hieronder een aantal foto's van de vachten van onze Ocicats. Ook worden er blotched en solid (ghost spotted) kittens geboren, deze zijn niet geschikt voor de show. Maar deze kittens hebben wel alle eigenschappen van de Ocicat vooral de solids (ghost spotted) zijn uniek in Nederland.

 

           
zwart/tawny: Meulicats Izzy   chocolate
Meulicats Gigi
  cinnamon: Meulicats Nozzle       blue: Meulicats Tariq       lilac: Meulicats Emir   fawn  
               
zwart zilver: Meulicats Milla Moirai chocolate zilver Meulicats Denzel

cinnamon zilver
Meulicats Isis

blue zilver lilac zilver fawn zilver
   

 
Herkomst en ontwikkeling  

De Ocicat is een relatief nieuw ras, afkomstig uit de Verenigde Staten. Begin jaren 60 werd een eerste katertje Tonga geboren bij een bekende Siamezenfokster mevrouw Victoria Daly. In een nestje van een moeder, die een kruising was tussen een Siamees en een Abessijn en een chocolate Siamees vader, zat een bijzonder kitten, Tonga genaamd.
Een kitten met een spotted-tabby vacht. De dochter van mevrouw Daly vond dit kitten met zijn wilde katachtige patroon zo op een Ocelot lijken dat ze het diertje Ocicat noemde.

Mevrouw Daly was echter niet geïnteresseerd een nieuw ras op poten te zetten. Tonga werd verkocht en gecastreerd.
Na verloop van tijd echter veranderde mevrouw Daly van gedachten. Ze vond het toch wel wat hebben. Deze katten die zo leken op hun wilde soortgenoten, maar qua karakter het tegendeel waren. Ze gebruikte dezelfde combinatie nog een keer en opnieuw werd een prachtig spotted katertje geboren, Dotson. Hij is de basis geworden van dit nieuwe ras. Inmiddels toonden een paar andere fokkers ook interesse. Langzaam maar zeker begon de opbouw van het kattenras dat ‘Ocicat’ zou gaan heten. Een aantal fokkers hebben de American Shorthair ingebracht. Dit ras is verantwoordelijk voor de stevige bouw en het zilvergen.

Bij de CFA (Cat Fancier’s Association) werd het ras in 1966 erkend voor registratie. Pas in 1987 was het ras zo ver ontwikkeld dat het een kampioensstatus kreeg. Een jaar later werd de Ocicat ook bij de TICA (The International Cat Association). De Europese kattenvereniging FIFé (Fédération Intnationale Féline) erkende het ras in 1992.
Nu is de Ocicat niet meer weg te denken en is het een populair kattenras geworden ook in Nederland.

De allereerste Ocicat in Nederland (Galax Miss Finland) is door fam. Lensink uit Meppel, in 1995 uit
Finland gehaald.